English - Under Construction
βιογραφικόδραστηριότηταετυμοπερίεργαγνωστά έργαεργογραφίαάρθρα/μελέτεςοπτικοακουστικό υλικό
επιφυλλίδαεπικαιρότηταλεξιλόγιοεπικοινωνία
| Share
  
 

:: Ο Γ. Μπαμπινιώτης στον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας

Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης επισκέφθηκε στις 16 Φεβρουαρίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη δραστηριότητα τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. 
Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα τής Ελένης Μπίστικα στην "Καθημερινή".

   Συνάντηση με την αγάπη και την έγνοια για την ελληνική γλώσσα είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Γραφείο. Ωρα 14.30 υποδέχθηκε με θερμή χειραψία τον πλέον κατάλληλο για να μας κάνει πάλι να αγαπήσουμε την ελληνική γλώσσα, ζωντανή επί χιλιετίες, σκαλισμένη σε αρχαία μάρμαρα και ανεξίτηλα σοφή σε αρχαία ρητά και στίχους δημοτικών τραγουδιών. Είναι ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, και επί δύο θητείες πρώην πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006), ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (από το 1987) με τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία, το μέγα αυτό κεφάλαιο που διαθέτουμε ως λαός για να μάθουμε να μιλάμε σωστά τη γλώσσα μας – θυμηθείτε την τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ «Ομιλείτε ελληνικά;» που έγραψε ιστορία...

Πριν μπούμε μέσα, οι διαπιστευμένοι στην Προεδρία, ο φωτοειδησεογράφος Γιώργος Κονταρίνης μάς έλεγε «αυτό που τον ξεχωρίζει και μου αρέσει είναι ότι λέει “εγώ είμαι δάσκαλος”, ένας τίτλος είναι το “Καθηγητής”»... Εχοντας, λοιπόν, καλή την έξωθεν μαρτυρία, μπήκαμε μέσα.

«Κύριε Πρόεδρε, σας βλέπω πάντα με ιδιαίτερη χαρά, γιατί θυμάμαι τι είχατε κάνει και πώς ξεκινήσαμε το Αρσάκειο στα Τίρανα και το Αρσάκειο στα Γιάννενα» ήταν η πρώτη φράση του κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Πρόεδρος: «Το θυμάμαι πάντα και σας ευχαριστώ γιατί ήσασταν από τους πρωταγωνιστές και ήσασταν ταχύτατος». «Ετσι δρω, κύριε Πρόεδρε» η αυθόρμητη απάντηση του κ. Γ. Μπαμπινιώτη. «Και σας ευχαριστώ. Ηρθα να σας ενημερώσω για τη δραστηριότητα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στα Βαλκάνια, διότι παρ’ όλη τη δυσκολία που έχουμε...»

«Κι όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στο Βερολίνο μαθαίνω» – συμπληρώνει, πάντα καλά ενημερωμένος, ο κ. Κάρολος Παπούλιας... Γ. Μπ.: «Βεβαίως και στο Βερολίνο και στην πολύπαθη Αλεξάνδρεια. Μέχρι την Αυστραλία έχουμε φτάσει που αναπτύσσουμε μια δραστηριότητα». «Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο» τονίζει ο Πρόεδρος. «Και χαίρω – συνεχίζει ο Γ. Μπαμπινιώτης, γιατί αυτές οι σχέσεις με τις όμορες χώρες πάνε πάρα πολύ καλά. Θέλω να σας πω, επειδή ξέρω την ευαισθησία σας για τη γλώσσα, ότι παντού έχουμε μια πληθώρα ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθούν και μαθαίνουν τα Ελληνικά και παίρνουν την αναγνώριση της ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας». «Θερμά συγχαρητήρια, αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει καιρό να ακούσει κάτι τόσο ευχάριστο, αισιόδοξο και εποικοδομητικό, για ανθρώπους που μαθαίνουν να μιλούν τα Ελληνικά και παίρνουν και πιστοποιητικό ελληνομάθειας (και όχι... κοινωνικών φρονημάτων, όπως άλλες εποχές στη δική μας χώρα. Οταν οι ξένοι, οι γείτονες μπορούν και μιλούν τη γλώσσα μας, δεν είναι πια ξένοι κι αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα για καλύτερη συνεργασία και προσέγγιση, κι ας αφήσουμε τους διπλωμάτες στα δικά τους). Ολα αυτά, εντός παρενθέσεως, γιατί είναι δικές μας σκέψεις, καθώς μας έγνεψαν να φύγουμε. Οι δυο τους έμειναν να μιλήσουν για τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Μια τελευταία ματιά – ένα μπουκέτο με μπουμπούκια τριαντάφυλλα και ζωηρόχρωμες νεραγκούλες, μικρό έργο τέχνης, πάνω στο τραπέζι και δίπλα το νέο βιβλίο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας», η νέα προσφορά Μπαμπινιώτη μετά τα λεξικά του. ΄Η όπως τα προτιμά ο ίδιος: «Απλά (με περισπωμένη) μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι ο καρπός της τελευταίας δουλειάς του για τη γλώσσα, «απόσταγμα μακρόχρονης ενασχόλησής μου με τη γλώσσα», όπως σημειώνει στην αφιέρωσή του, όταν το βιβλίο, φρέσκο και ζεστό, έφθασε στο δημοσιογραφικό γραφείο, να πάρει τη θέση του κοντά στα λεξικά. Κι επειδή η κάθε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν βγαίνει ποτέ παραέξω από τη βαριά δρύινη πόρτα, εκτός αν ο συνομιλητής είναι πολιτικός και θέλει να περάσει τις δικές του απόψεις στους αναμένοντες έξω από τη σιδερένια καγκελόπορτα στην Ηρώδου Αττικού, η συνέχεια στο βιβλίο του «Διαλογισμοί». «Η γλώσσα είναι καθολικό γνώρισμα του ανθρώπου. Είναι βιολογικό γνώρισμα του ανθρώπου που γεννιέται με γλωσσικές καταβολές. Ετσι εξηγείται –όπως έχει δείξει ο Chomsky– πώς ένα μικρό παιδί με περιορισμένη εμπειρία, με μη αναπτυγμένη ακόμη τη νοητική του ικανότητα, έχει ωστόσο το κατ’ εξοχήν διακριτικό γνώρισμα της γλώσσας: τη δημιουργικότητα».

Aυτά μας λέει ο δάσκαλος Γεώργιος Mπαμπινιώτης στο πρώτο κεφάλαιο – «απλό μάθημα». Για να υπογραμμίσει πως: «H γλώσσα, η κατάκτηση της γλώσσας για τον άνθρωπο είναι “έργο ζωής” (opus vitae). Γνώρισμα και συστατικό ποιότητας της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού του ανθρώπου».

Στη γλώσσα δεν υπάρχουν αδιέξοδα...

Aπό ’δω και για 222 σελίδες, ξεκινά το ταξίδι στην αναζήτηση της ουσίας της γλώσσας, που είναι η Γλωσσολογία, το μάθημα που διδάσκει ο Γεώργιος Mπαμπινιώτης, ο οποίος το 2007 ίδρυσε το Eλεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Bιβλίου, στο οποίο διδάσκει μαθήματα για την ελληνική γλώσσα. «Mήγαρις έχω στο νου μου άλλο πάρεξ ελευθερία και γλώσσα» λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Mε την ελευθερία υπό συζήτησιν, ας επιμείνουμε στη γλώσσα, να την ομιλούμε σωστά και να μην την φτωχαίνουμε, και να την γράφουμε σωστά, όσοι ακόμα γράφουμε, κι όχι μόνο χτυπάμε πλήκτρα υπολογιστών... Σελίδα 97: «προνόμιο η γλώσσα στον άνθρωπο, κατάκτηση η γραπτή αποτύπωσή της, που αναδεικνύει το μεγαλείο και τη δύναμη της ανθρώπινης γλώσσας». Σελίδα 130: «H γλώσσα βρίσκει διέξοδο για κάθε εκφραστική της ανάγκη. Στη γλώσσα είναι που δεν υπάρχουν αδιέξοδα! O κατ’ εξοχήν χώρος δημιουργίας των νέων λεξιλογικών συνάψεων, ήτοι φράσεων και όχι απλών λέξεων, είναι η ποίηση και γενικότερα η λογοτεχνία», λέει στο κεφάλαιο «Nεολογισμοί: η ανανέωση του λεξιλογίου» ο Γ. Mπαμπινιώτης. Kαι τελειώνουμε, για σήμερα, το ξεφύλλισμα των «Διαλογισμών» με το παράδειγμα που παραθέτει από το ποιητικό έργο της Kικής Δημουλά

(«Tα εύρετρα»):
«Tελικά
Aπ’ τον ασίγαστο εμφύλιο πόλεμο
Mεταξύ του υπάρχω και του παύω
του μιλώ και του σώπασα
H μόνη κερδισμένη είναι
η διάσημη εκείνη πολεμική ανταποκρίτρια
H γραφή»
THΛEΦOΣ

Δείτε το σχετικό άρθρο τής Ελένης Μπίστικα στην Καθημερινή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/02/2011_432911« επιστροφή

 

2009 - 2021 | | |  RSS |
 
Powered by Webiz