English - Under Construction
βιογραφικόδραστηριότηταετυμοπερίεργαγνωστά έργαεργογραφίαάρθρα/μελέτεςοπτικοακουστικό υλικό
επιφυλλίδαεπικαιρότηταλεξιλόγιοεπικοινωνία
| Share
  
 

:: Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας εγκαινιάζει το Αρσάκειο Ιωαννίνων


  

Στις 20 Φεβρουαρίου 2010 ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων.
Η ίδρυση Αρσακείου στα Ιωάννινα ήταν παλιό αίτημα τής τοπικής κοινωνίας και αποτελεί φόρο τιμής προς τον εθνικό ευεργέτη και μεγάλο δωρητή των Αρσακείων Σχολείων Ηπειρώτη Απόστολο Αρσάκη.
Το Σχολείο λειτουργεί ήδη με την έναρξη τής σχολικής χρονιάς 2009-2010, στο νέο ιδιόκτητο κτήριο που κατασκεύασε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σε οικόπεδο 30 περίπου στρεμμάτων, το οποίο παραχώρησε η κοινότητα Λογγάδων στην Εταιρεία για τον σκοπό αυτό.
Κατά την τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας, ο Δήμαρχος Παμβώτιδας κ. Ευάγγελος Πήχας, οι οποίοι εξήραν την προσφορά τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην ελληνική εκπαίδευση και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την έναρξη τής λειτουργίας τού Αρσακείου Ιωαννίνων, πιστεύοντας ότι το Σχολείο θα συμβάλει στην αναβάθμιση τής ποιότητας τής εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Ο Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής κ. Ι. Γεροθανάσης, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε την προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών στα ελληνικά γράμματα και, τονίζοντας τη συμβολή των Αρσακείων στην Παιδεία τής χώρας, διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνδράμει με κάθε τρόπο το έργο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα Ιωάννινα..
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο τόλμημα τής Φ.Ε. να ανεγείρει ένα ακόμη Αρσάκειο, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα, το οποίο αποτελεί σήμερα το καλύτερο εκπαιδευτικό συγκρότημα των Βαλκανίων.
Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μπαμπινιώτη ως Πρόεδρο τής Φ.Ε. για την ανταπόκρισή του στο αίτημα τής Ηπείρου για την ίδρυση Αρσακείου Σχολείου στα Ιωάννινα και σημείωσε ότι η υλοποίησή του οφείλεται στο πείσμα και τη δύναμη πνεύματος που τον διακρίνουν. Μίλησε για τον καλό αγώνα που έχουν μάθει να δίνουν οι Ηπειρώτες σε όλους τους τομείς και ευχήθηκε στους μαθητές, που έχουν την τύχη να φοιτούν σε αυτό το Σχολείο, πνευματική πρόοδο.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους μαθητές τού Αρσακείου Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στους χώρους τού σχολικού συγκροτήματος.
Στην τελετή παρευρέθησαν, εκτός από τις αρχές τής περιοχής, οι βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ κ. Παντούλας, Αργύρης και Οικονόμου, ο βουλευτής τής ΝΔ κ. Καλογιάννης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας τής Φ.Ε. κ. Ιω. Παρασκευόπουλος, μέλη τού Δ.Σ., η Επόπτρια και οι Συντονιστές των Σχολείων, ο Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε., πολλοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί των υπολοίπων Αρσακείων και γονείς μαθητών τού Αρσακείου Ιωαννίνων.

 

Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας στην ομιλία του είπε τα εξής:

"Κάθε σχολείο που ανοίγει είναι μια υπόσχεση και ένας λόγος να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Η επένδυση στην παιδεία είναι μονόδρομος για τη βελτίωση του κοινωνικού πολιτισμού, για την αναβάθμιση της ποιότητας σκέψης και του αξιακού μας κώδικα. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα σχολείο σαν το Αρσάκειο, που έχει πίσω του σπουδαία ιστορία. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ιστορία δεν αξιοποιείται ως μουσειακή αναφορά, αλλά ως στέρεη βάση για τη συνέχιση και την εξέλιξη μιας παράδοσης που συνεχώς εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, από την ίδρυσή της το 1836 μέχρι σήμερα, προσφέρει διαρκώς και ανοίγει νέους δρόμους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο οραματισμός τού Γιώργου Μπαμπινιώτη και το πείσμα του είναι μεγάλη τύχη για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οφείλει πολλά στον εθνικό ευεργέτη Απόστολο Αρσάκη που πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια και συνέβαλε υλικά και ηθικά. Οφείλει επίσης πολλά στους μεγάλους ευεργέτες Μιχαήλ και Ελένη Τοσίτσα από το Μέτσοβο Ηπείρου που ενίσχυσαν τους σκοπούς τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Έχω τη βεβαιότητα ότι το Αρσάκειο Ιωαννίνων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ήπειρο, θα αγαπηθεί από τους συμπολίτες μας και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα πολιτισμικής κατάκτησης.

Εύχομαι στους δασκάλους καλή δύναμη και στα παιδιά να αγαπήσουν την σχολική καθημερινότητά τους. Τα χρόνια που θα περάσουν στο Αρσάκειο θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή τους και είναι πολύ τυχερά, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν, που πηγαίνουν σε ένα τόσο καλό σχολείο".Η ομιλία τού Προέδρου τής Φ.Ε.

Ένα όραμα πολλών δεκαετιών, πολλών Διοικητικών Συμβουλίων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Εδώ στους Λογγάδες τού Δήμου Παμβώτιδος, εδώ λίγο έξω από τα Γιάννενα, την πόλη των Γραμμάτων, εδώ στην ευκλεή Ήπειρο που γέννησε τους μεγαλύτερους ευεργέτες τής πατρίδας μας. Το Ασάκειο Ιωαννίνων! Δεν το ζήτησαν – ίσως και δεν το φαντάστηκαν ποτέ – ούτε ο Ηπειρώτης από τη Χοταχόβα τής Βορείου Ηπείρου (κοντά στη σημερινή Πρεμετή), ο Απόστολος Αρσάκης (†1874) που έζησε στη Ρουμανία ούτε ο Ηπειρώτης από το Μέτσοβο Μιχαήλ Τοσίτσας (†1856) και η σύζυγός του Ελένη Τοσίτσα ( †1866) που έζησαν στην Αίγυπτο.
Το όραμα των μεγάλων αυτών ευεργετών που ενώθηκε με το όραμα των ιδρυτών των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (τα οποία λειτουργούσαν στην Αθήνα από το 1836 πριν ακόμη από τη δωρεά τού Αρσάκη [το 1850] και τού ζεύγους Τοσίτσα [το 1867]), το όραμα των αγωνιστών Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και Στρατηγού Μακρυγιάννη, τού πρώτου φωτισμένου εκπαιδευτικού τής Ελεύθερης Ελλάδος, τού Ιωάννη Κοκκώνη, τού διδασκάλου τού Γένους Γεωργίου Γενναδίου και τού αρχιεπισκόπου Αθηνών Μισαήλ Αποστολίδη ήταν ένα: να μορφωθεί η γυναίκα στην Ελλάδα, η μάννα, η σύζυγος, η αδελφή, ένα όραμα Παιδείας και μαζί ένα εθνικό και βαθιά κοινωνικό όραμα. Καρπός: τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής. Τα δύο στην Αθήνα (από το 1836), το Αρσάκειο στην Πάτρα (από το 1891), το Αρσάκειο στη Θεσσαλονίκη (από το 1939) και το Αρσάκειο στα Τίρανα (από το 1998). Από σήμερα και το Αρσάκειο Ιωαννίνων.
Επιτρέψτε μου, επ’ ευκαιρία, να παρατηρήσω ότι σπάνια ευεργέτες ευτύχησαν να στηρίξουν ένα έργο στο ξεκίνημά του, το οποίο όχι απλώς ευδοκίμησε αλλά πολλαπλασιάστηκε και γιγαντώθηκε. Γιατί από τα 300 περίπου παιδιά που είχαν στο ξεκίνημά τους το Αρσάκειο και το Τοσίτσειο, στον χώρο τού σημερινού Συμβουλίου τής Επικρατείας στην Αθήνα, έφτασαν να έχουν σήμερα πάνω από 9.000 μαθητές και μαθήτριες και πάνω από 700 εκπαιδευτικούς, σε σχολικά συγκροτήματα που αποκτήθηκαν (αγοράστηκαν και ανοικοδομήθηκαν) από τους συνεχιστές τού έργου των πρώτων ιδρυτών και ευεργετών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας: εννοώ τα τεράστια συγκροτήματα τής Αχαρνών (κτήριο οδού Σουρμελή), τού Ψυχικού (3.500 μαθητές), τής Εκάλης (3.500 μαθητές), τής Θεσσαλονίκης (1.100 μαθητές), τής Πάτρας (650 μαθητές), των Τιράνων (500 μαθητές), το κτήριο τής Διοικήσεως στο Ψυχικό και σήμερα αυτό το κόσμημα τής Ηπείρου, το Αρσάκειο Ιωαννίνων.
Και μια καθοριστική διευκρίνιση: τα Αρσάκεια Σχολεία και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία γενικότερα δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός Παιδείας με ιστορία παιδευτικής προσφοράς 174 χρόνων (ιδρύθηκαν το 1836, ένα χρόνο πριν από το πρώτο πανεπιστήμιο τής Ελλάδος). Όλα της τα έσοδα από την περιουσία της και τα δίδακτρα πηγαίνουν στα Σχολεία, στους μισθούς των εκπαιδευτικών και τού διοικητικού προσωπικού καθώς και στα λειτουργικά έξοδα, ενώ όλα τα μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου (από το 1836 μέχρι σήμερα) είναι επί τιμή, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους αμισθί. Αυτός ο χαρακτήρας των Αρσακείων Σχολείων κάνει ώστε αυτά τα Σχολεία –τα πρώτα σε παιδευτική ποιότητα, σε ζήτηση και σε αποτελέσματα επιτυχίας εισαγωγής στα Πανεπιστήμια (97%!) σχολεία στην Ελλάδα– να έχουν τα χαμηλότερα δίδακτρα, χαμηλότερα από όλα τα άλλα «μεγάλα» λεγόμενα σχολεία. Έτσι, μπορούν και φοιτούν στα Αρσάκεια –πράγμα που είναι επιδίωξή μας– παιδιά οικογενειών που έχουν μέσο οικονομικό εισόδημα.
Τα Αρσάκεια ανήκουν σ’ αυτά που ονομάζουμε «Σχολεία αρχών», στα σχολεία δηλ. που συνειδητά και ως εκπαιδευτική πράξη, παράλληλα προς την παροχή συστηματικών γνώσεων, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν και την προσωπικότητα των μαθητών τους: γερά γράμματα και σωστή αγωγή και, πάνω απ’ όλα, μια ποιοτική παιδεία. Γιατί μπορεί να επιμένουμε πολύ και συστηματικά να μάθουν οι μαθητές μας εις βάθος τη γλώσσα μας και μια ξένη γλώσσα κι από κοντά καλά μαθηματικά και φυσικές επιστήμες (φυσική – χημεία – βιολογία ), αλλά μάς ενδιαφέρει εξίσου να αποκτήσουν ήθος, να μάθουν ότι τη ζωή μας πρέπει να διέπουν αξίες, αρχές και κανόνες, να αποκτήσουν δημοκρατικό φρόνημα και κοινωνικές ευαισθησίες κι επιπλέον να μάθουν να αγαπούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον, την οικογένεια, την ορθόδοξη πίστη και, βεβαίως, την πατρίδα μας. Να γιατί λ.χ. σ’ αυτά τα Σχολεία οι εθνικές και θρησκευτικές εορτές και η ελληνική παράδοση εν γένει αποτελούν μείζονος σημασίας γεγονότα που πρέπει να νιώσουν και να βιώσουν όλοι οι μαθητές μας.
Είναι αυτονόητο, βεβαίως, ότι «καλό σχολείο» σημαίνει, πάνω απ’ όλα, «καλοί δάσκαλοι», γι’ αυτό επιλέγουμε με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρώς αξιοκρατικά τους καλύτερους δασκάλους από την ευρύτερη περιοχή τής Ηπείρου και, προτού ακόμη αρχίσει να λειτουργεί το Σχολείο, αποσπάσαμε και εργάζεται εδώ ως Εκπαιδευτικός Σύμβουλος μία από τις καλύτερες διευθύντριες των Αρσακείων τής Αθήνας, η κ. Παναγιώτα Κορρέ, ώστε να μεταφέρουμε στην καθημερινή σχολική πράξη κι εδώ το πνεύμα, το πρότυπο και την ποιότητα των Αρσακείων Σχολείων. Και προπάντων έρχονται τακτικά εδώ οι συντονιστές των διαφόρων μαθημάτων με οδηγίες και πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό, που έχουμε εκπονήσει και χρησιμοποιούμε σε όλα τα Αρσάκεια Σχολεία, για την αγωγή τού λόγου, τη δημιουργική σκέψη, τη μαθηματική σκέψη, τις ξένες γλώσσες, την πληροφορική, τη φυσική και την αισθητική αγωγή και τη μουσικοκινητική αγωγή, παράλληλα με την ελληνική παράδοση και την καλλιέργεια φιλαναγνωσίας με τη χρήση βιβλίων και τη δουλειά στη Βιβλιοθήκη μας.
Με βάση αυτή την ποιότητα παιδείας που αποσκοπεί να δώσει το Αρσάκειο Ιωαννίνων, αξιοποιώντας σταδιακώς μεγάλο αριθμό επιλεγμένων εκπαιδευτικών τής Ηπείρου, αποφοίτων κυρίως τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και δοθέντος ότι τα Αρσάκεια Σχολεία –όπως είπαμε– δεν αποτελούν ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά κοινωφελή φορέα σε ειδική σχέση με το δημόσιο, επιθυμούμε και νομιμοποιούμεθα, νομίζω, να προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδίως με τα Εκπαιδευτικά Τμήματα τού Πανεπιστημίου, για το καλό των φοιτητών και των μαθητών μας.
Όλα αυτά όμως για να επιτευχθούν χρειάζονται την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Με μια μεγάλη οικονομική επένδυση που έγινε στο πλαίσιο τής ανάπτυξης των Αρσακείων Σχολείων, τα Ιωάννινα και γενικότερα η Ήπειρος μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το καλύτερο σχολικό συγκρότημα των Βαλκανίων, ένα σχολείο κόσμημα τής περιοχής. Ο ειδικός σε θέματα σχολειοδομίας και επικεφαλής τής Τεχνικής Υπηρεσίας τής Φιλεκπαιδευτικής αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Λεοντόπουλος σε συνεργασία με μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων συνέταξαν την αρχιτεκτονική μελέτη τού σχολικού συγκροτήματος, που εκτέλεσε με εξαιρετική ποιότητα η μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία «ʼκτωρ». Έτσι, το Αρσάκειο Ιωαννίνων διαθέτει μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες ξένων γλωσσών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, εργαστήρια φυσικοχημείας και πληροφορικής, αίθουσα προβολών, Βιβλιοθήκη, εσωτερική αίθουσα γυμναστικής και χορού και, βεβαίως, ιατρείο. Μια ευχάριστη έκπληξη σάς περιμένει όταν σε λίγο θα επισκεφτείτε τους χώρους τού Σχολείου και θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι όσα αναφέρω.
Θα τελειώσω με ευχαριστίες. Αρχίζοντας από τον άρτι επανεκλεγέντα Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, για τον οποίο δικαιούται να υπερηφανεύεται η Ήπειρος. Σάς ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε, για το κύρος και τον συμβολισμό που δίνει η παρουσία σας στην προσπάθεια των Αρσακείων για μια ποιοτική παιδεία στα Γιάννενα. Θα ήθελα, επιπροσθέτως, να κάνω ευρύτερα γνωστό και μ’ αυτή την ευκαιρία, ότι η ιδέα να ιδρύσουμε ένα Αρσάκειο στα Τίρανα ξεκίνησε από εσάς ως Υπουργό τότε των Εξωτερικών, ιδέα που ασπάστηκε το Δ.Σ. τής Φ.Ε. και που αξιώθηκα κι εγώ ως Πρόεδρος τής Φ.Ε. να φέρω εις πέρας το 1998 μετά από πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν διάφορες αντιξοότητες. Σας ευχαριστούμε και γι’ αυτό. Κατανοούμε, νομίζω όλοι –και δεν θα το σχολιάσω– τι σημαίνει μακροπρόθεσμα αυτή η γέφυρα ελληνικής παιδείας που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και τι σημαίνει να μετέχουν τής ελληνικής παιδείας και γλώσσας 500 νέα παιδιά στην πρωτεύουσα τής γειτονικής χώρας.
Στο να ξεκινήσει αυτό το Αρσάκειο έπαιξε βασικό ρόλο ένας ένθερμος Ηπειρώτης από τους Λογγάδες, ο τότε Πρόεδρος τής Εταιρείας Ηπειρωτών Επιστημόνων κ. Βασίλης Λαγός. Ήταν αυτός που, μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες, βοήθησε στο να πεισθεί η Κοινότητα Λογγάδων με τη στήριξη και τού τότε Νομάρχη κ. Νικολάου Ζαρμπαλά, να μάς παραχωρηθεί αυτή η έκταση ώστε να ανεγερθεί το Αρσάκειο Ιωαννίνων. Στην προώθηση τού έργου συνέβαλαν σε διάφορα στάδια οι πρώην Πρόεδροι τής Κοινότητας Λογγάδων κ. Γεώργιος Μπάγιας και Βασίλης Βλάχος και μεταγενέστερα ο σημερινός πρόεδρος κ. Νικόλαος Γκόλιας. Τους ευχαριστούμε όλους δημόσια. Το τι προσέφεραν στους Λογγάδες και στην ανάπτυξη τής ευρύτερης περιοχής σε παιδευτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο είναι σήμερα φανερό και θα γίνεται όλο και πιο αισθητό και σημαντικό στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το Δ.Σ. τής Φ.Ε. που ανέλαβε τη γενναία απόφαση και την ευθύνη, ηθική και οικονομική, να πραγματοποιήσει αυτό το έργο, επιλύοντας πλήθος προβλημάτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Γενικό Γραμματέα τής Φ.Ε. καθηγητή κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλο για την ενεργό παρέμβασή του σε κρίσιμες φάσεις τού έργου, καθώς και στο τεχνικό μέλος τού Δ.Σ. τον κ. Γεράσιμο Ιατρού για τις χρήσιμες συμβουλές του.
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκφράζονται και από τη θέση αυτή στους τεχνικούς που πραγματοποίησαν αυτό το μεγάλο έργο. Στον αρχιτέκτονα τής Φ.Ε κ. Γιάννη Λεοντόπουλο και στους συνεργάτες του αρχιτέκτονες κ. Δήμητρα Μπούρα και Δημήτρη Κάβουρα, που εκπόνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Λεοντόπουλο, ο οποίος επέβλεψε την κατασκευή τού έργου σε όλα του τα στάδια. Τον βοήθησε όλη η Τεχνική μας Υπηρεσία και ιδιαίτερα ο τεχνικός κ. Παναγιώτης Καραούζας. Συγχαρητήρια οφείλονται και στη μεγάλη τεχνική κατασκευαστική εταιρεία, στον «ʼκτορα», που πραγματοποίησε το έργο με ποιότητα τεχνική, με ταχύτητα και επαγγελματική υπευθυνότητα. Στους τεχνικούς τού «ʼκτορος» κ. Γιώργο Γούκο και Λευτέρη Ρέσσο εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μας.
Ευχαριστίες οφείλονται και στον Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε. κ. Βασίλη Χρυσανθακόπουλο και στους συνεργάτες τους που ασχολήθηκαν συστηματικά με την προώθηση τού έργου σε όλες τις φάσεις του.
Στις αρχές τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μίλησαν σήμερα τόσο επαινετικά για το έργο μας, στον Νομάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Νικόλαο Γκόντα και στον αρμόδιο Δήμαρχο τής περιοχής μας, στον Δήμαρχο Παμβώτιδος κ. Ευάγγελο Πήχα, εκφράζω δημόσια τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες, προσβλέποντας σε συνεργασία μαζί τους.
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω μια προσωπικότητα τής επιστημονικής κοινότητας τής Ηπείρου, τον Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Γεροθανάση, ο οποίος, μαζί με τους Αντιπρυτάνεις του, αγκάλιασε την προσπάθειά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι από τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους των εκπαιδευτικών ιδίως τμημάτων τού Πανεπιστημίου μπορεί να προκύψουν πολύ χρήσιμα εκπαιδευτικά αποτελέσματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως πανεπιστημιακοί καθηγητές που είμαστε τα περισσότερα μέλη τού Δ.Σ. τής Φ.Ε. μπορούμε να εκτιμήσουμε και να τιμήσουμε τέτοιες δυνατότητες δημιουργικής πανεπιστημιακής συνεργασίας.
Ένα Σχολείο –το είπαμε ήδη– είναι πάνω απ’ όλα παιδεία και εκπαίδευση. Σ’ αυτό, λοιπόν, το επίπεδο και γι’ αυτή την προσφορά τους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε., την καθηγήτρια κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, τον προηγούμενο Επόπτη κ. Αναστάσιο Σκιαδά και τον Αναπληρωτή Επόπτη κ. Σταύρο Μαργαρίτη. Χρειάζεται και πείρα και γνώση και δουλειά για να πραγματοποιηθεί σωστά ένα πολύπλοκο έργο Παιδείας όπως είναι ένα τέτοιων προδιαγραφών σχολείο. Ευχαριστίες εκφράζονται και στις Συντονίστριες τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαριτώ Μακρίδου και Σοφία Σταθοπούλου που βοήθησαν αποφασιστικά στη λειτουργία τού Σχολείου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην εξ Αθηνών Εκπαιδευτική Σύμβουλο κ. Παναγιώτα Κορρέ που άφησε την Αθήνα και ζει εδώ, για να μεταφέρει το αρσακειακό πνεύμα στο Σχολείο των Ιωαννίνων και να αναλάβει το μεγάλο βάρος και την ευθύνη να προετοιμάσει και να θέσει σε λειτουργία το Σχολείο από την πρώτη ημέρα τής εγκαθίδρυσής του. Ανάλογες ευχαριστίες εκφράζονται και στην πρώτη Διευθύντρια τού Αρσακείου Ιωαννίνων, την κ. ʼννα Λούτσου, η οποία ανέλαβε αφοσιωμένα και αποτελεσματικά το βάρος τής διευθύνσεως ενός τόσο απαιτητικού σχολείου. Συγχαρητήρια οφείλονται επίσης σε όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό και το διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό τού Αρσακείου Ιωαννίνων, που με αφοσίωση ανταποκρίνεται στην πρόκληση να εργάζεσαι σ’ ένα τέτοιο φιλόδοξο και απαιτητικό σχολείο.
Τέλος, για να επιτύχει η σημερινή πολυσχιδής όσο και ιστορικής σημασίας εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων λειτουργίας τού Αρσακείου Ιωαννίνων χρειάστηκε να επιστρατευθούν, μεταφέροντας την πείρα των Αθηνών, η Συντονίστρια τής Μουσικής και τής Χορωδίας των Αρσακείων καθηγήτρια κ. Χριστίνα Βαρσάμη και η νηπιαγωγός και ειδική στη μουσική αγωγή των μαθητών τού Νηπιαγωγείου κ. Τατιάνα Ζωγράφου. Τους εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και δημόσια στην προσωπική συνεργάτιδά μου κ. Γιάννα Πανουσάκη, η οποία επωμίστηκε με αφοσίωση το μεγαλύτερο βάρος τής διοργάνωσης τής όλης εκδήλωσης.
Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να μην αναφέρω ότι ήθελαν να είναι παρόντες αυτή την ιστορική στιγμή και ήλθαν, ιδίοις εξόδοις, διαπρεπείς Εταίροι τής Φ.Ε. και πολλοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί των Αρσακείων από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ συγκινητική και κατεξοχήν συμβολική για την ιδέα των Αρσακείων Σχολείων να βρίσκονται σήμερα κοντά μας αυτοί οι εκλεκτοί συνάδελφοί μας. Τους καλωσορίζω και τους ευχαριστώ.
Ωστόσο, δεν θα ήθελα να τελειώσω αυτή τη σύντομη ομιλία χωρίς να αναφερθώ στους πρωταγωνιστές κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας και κάθε σχολείου: στους γονείς και στους μαθητές τού Σχολείου μας. Σάς ευχαριστούμε, αγαπητοί γονείς, που μάς εμπιστεύεστε ό,τι πολυτιμότερο έχετε: τα παιδιά σας. Θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι από δω και στο εξής έχουν γίνει και δικά μας παιδιά. Δάσκαλοι και Διοίκηση των Σχολείων υποσχόμαστε να τους δώσουμε μια παιδεία ποιότητας και ουσίας, που θα είναι και το κυριότερο εφόδιο που μπορείτε να τους προσφέρετε στη ζωή τους. Δεν είστε μόνο εσείς αλλά κι εμείς περήφανοι γι’ αυτά τα παιδιά που θα τα έχουμε εδώ μαζί μας σε λίγο.
Κύριε Πρόεδρε τής Δημοκρατίας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί γονείς η παρουσία σας σήμερα εδώ, αυτή την ιστορική ημέρα, είναι τιμή και χαρά για εμάς και σάς ευχαριστούμε από την καρδιά μας.« επιστροφή

 

2009 - 2021 | | |  RSS |
 
Powered by Webiz