English - Under Construction
βιογραφικόδραστηριότηταετυμοπερίεργαγνωστά έργαεργογραφίαάρθρα/μελέτεςοπτικοακουστικό υλικό
επιφυλλίδαεπικαιρότηταλεξιλόγιοεπικοινωνία
| Share
  
 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και στον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη Ιουνιος 2011

H κρίση στην οικονομία ξεκινά από μια βαθύτερη κρίση στην Παιδεία μας

Η ελληνική γλώσσα είναι 'το πιο σημαντικό στοιχείο συνέχειας του ελληνισμού' τόνισε από τα Χανιά ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι 'η κρίση στην οικονομία ξεκινά από μία κρίση βαθύτερη στην Παιδεία μας. Αν ξεπεράσουμε την κρίση στην Παιδεία, θα ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό και την κρίση στην οικονομία'.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η γλώσσα είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω απ’ όλα, η γλώσσα είναι αξία», σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης και τόνισε, απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες: «Τη γλώσσα και τα μάτια σας».
Αναφερόμενος, δε, στη χρήση, στο διαδίκτυο, των λεγόμενων γκρίκλις (greeklish, δηλαδή της ελληνικής γλώσσας γραμμένης με το λατινικό αλφάβητο), ο κ. Μπαμπινιώτης επεσήμανε με έμφαση ότι «είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά».
Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε -ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου- για την ελληνική γλώσσα και την πολύπλευρη σημασία της, εξ αφορμής του νέου του βιβλίου («Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας»), στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Την ημερίδα συντόνισε ο λογοτέχνης - δημοσιογράφος, Δημήτρης Κακαβελάκης.
Ακολούθησε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς στον κ. καθηγητή για τη γλώσσα και τη χρήση της στην εκπαίδευση, κυρίως, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης.

'Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ'
«Η γλώσσα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο συνέχειας του ελληνισμού», τόνισε στην ομιλία του, αλλά και σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Μπαμπινιώτης.
Όπως είπε, «και ο πιο απλός άνθρωπος, αντί να μιλάει με φανφάρες και γενικότητες δεν έχει παρά να παραπέμπει στην ελληνική γλώσσα, όπως το έκανε και ο Ελύτης παίρνοντας το Νόμπελ, που είπε: σε αυτή τη γλώσσα, ένα πράγμα να θυμάστε, έχει γραφεί ποίηση επί δεκαπέντε αιώνες. Και αυτό ήταν συνταρακτικό. Εγώ θα έλεγα στον κόσμο, τη γλώσσα και τα μάτια σας. Σε ημέρες κρίσεως θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας και με τον πιο εύγλωτο τρόπο η γλώσσα μας».
Ο κ. Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι «επειδή η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο της σκέψης, κάθε πρόοδος, βελτίωση, ενίσχυση της γλώσσας είναι στην πραγματικότητα μια ενίσχυση του τρόπου της σκέψης μας. Γι’ αυτό και επιμένω και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στα σχολεία και στην προσέγγιση της γλώσσας, όχι εργαλειακά, δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα, η γλώσσα είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω απ' όλα, η γλώσσα είναι αξία», τόνισε ο κ. καθηγητής, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την προσπάθεια μιας στήριξης, εκ νέου, της γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας, που πρέπει να συνοδεύεται και από μία ποιότητα παιδείας».

'ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ'
Ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε, ακόμη, ότι παρατηρείται «μία υποβάθμιση της ποιότητας της γλώσσας», γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται σε «ένα πλέγμα αιτίων».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αγλωσσία, για απώλεια της ελληνικής γλώσσας και υπερίσχυση της αγγλικής κ.λπ., αυτά είναι ακραίες θέσεις. Ποιο πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει ένα πρόβλημα ποιότητας της γλώσσας, γιατί τα παιδιά μας δεν τα έχουμε συνηθίσει να διαβάζουν κείμενα, από την εφημερίδα μέχρι το βιβλίο και όχι μόνο λογοτεχνία, δεν έχουν επαφή με κείμενα, δεν διδάσκουμε σωστά, που σημαίνει δημιουργικά, τη γλώσσα στο σχολείο και έχουμε ξεχάσει οι δάσκαλοι ότι το λογισμικό της γλώσσας είναι η γραμματική και η σύνταξη, που συνδέουν τις λέξεις. Επομένως», συνέχισε ο κ. Μπαμπινιώτης, «υπάρχει ένα πρόβλημα ποιότητας στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και εντάσσεται στο γενικότερο θέμα μιας ποιότητας στην παιδεία μας, που είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί, γιατί θεωρώ ότι η κρίση στην οικονομία ξεκινάει από μία κρίση βαθύτερη στην παιδεία μας. Αν ξεπεράσουμε την κρίση στην παιδεία, θα ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό και την κρίση στην οικονομία».

ΤΑ ΓΚΡΙΚΛΙΣ
«Τα γκρίκλις είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, απαντώντας σε ερώτηση των «Χ.Ν.» αναφορικά με τη χρήση των γκρίκλις στο διαδίκτυο.
Και συνέχισε: «Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές, που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης, που σημαίνει με τη σημασία της και με την προέλευσή της. Εάν τη λέξη ειρήνη τη γράψεις όλα με γιώτα (ι) και με ένα ι της λατινικής ισοπεδώνεις όλη την ιστορία αυτής της λέξης. Το ίδιο αν γράψεις τη λέξη δημοκρατία, το ίδιο αν γράψεις τη λέξη πολιτεία. ʼρα, πρόκειται για μία κακή επιλογή - εγώ δεν επιτίθεμαι στα νέα παιδιά γιατί υπάρχω με τα νέα παιδιά, απλώς με μία πείρα σαράντα χρόνων δουλειάς με νέους ανθρώπους λέω, προσοχή, μην αποξενώνεστε από την εικόνα των λέξεων. Αυτό κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά», σημείωσε ο κ. καθηγητής.

'Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ'
Τον κ. Μπαμπινιώτη προλόγισε ο συντονιστής της ημερίδας, λογοτέχνης - δημοσιογράφος, Δημήτρης Κακαβελάκης, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι μόνο δάσκαλος της γλώσσας, αλλά αξιοποιεί τη γλώσσα για να περάσει την πνευματική διδαχή της ευθύνης για τη γλώσσα σε ολόκληρο τον λαό. Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει τη δυνατότητα από το έργο του να είναι καταξιωμένος. Όπου και αν πάω στην Ελλάδα και τύχει να είμαστε μαζί η αποδοχή προς τον Μπαμπινιώτη είναι λαϊκή πια και αυτό με συγκινεί, γιατί στον τόπο μας, σε όλους τους τόπους, δεν αναγνωρίζονται εύκολα οι άνθρωποι και οι αξίες. Ο Μπαμπινιώτης για εμένα είναι λαϊκά αποδεκτός, γιατί προσέφερε στον λαό το πολυτιμότερο των αγαθών, την εμβάθυνση που έκανε στη γλώσσα, την αφιέρωσή του γι’ αυτό το μέγα θέμα της πνευματικής κληρονομιάς του λαού και γιατί έδειξε μια συνέπεια σε όλα τα επίπεδα στα οποία στάθηκε, να είναι πρόμαχος ηθικών αξιών, αυτών των αξιών που λείπουν σήμερα», επεσήμανε ο κ. Κακαβελάκης.

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ:
'Αποκάλυψη' το Ινστιτούτο Τύπου και το Μουσείο Τυπογραφίας
«Αποκάλυψη» χαρακτήρισε ο κ. Μπαμπινιώτης το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου και το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», το οποίο στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο, στη Σούδα, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης και ανάδειξής τους με συγκεκριμένες ενέργειες.
Μάλιστα, απευθυνόμενος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, στον παριστάμενο δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Τυπογραφίας σε διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της πόλης προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητά του και να αναδειχθεί σε έναν ακόμη σημαντικό πόλο πολιτισμού για τα Χανιά.
«Είναι μία αποκάλυψη για μένα το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Ο κ. Κακαβελάκης είπε εύστοχα: Έχει αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος; Το ίδιο ερώτημα θέτω κι εγώ. Όσο με αφορά θα βρω κάποιους τρόπους, ώστε συναντήσεις πολιτιστικές, μια και έχω την ευθύνη της προεδρίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, να μπορούσαν να γίνουν εδώ, γιατί τον θεωρώ ιδανικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης.
Και συνέχισε: «Ο δεύτερος χώρος που θεωρώ ότι είναι ιδανικός -και τώρα έρχομαι σε εσάς κύριε δήμαρχε- και κρητικά και ελληνικά αξιοποιήσιμος είναι το Μουσείο Τυπογραφίας. Είναι μία αποκάλυψη και αυτό. Εάν μπορέσετε και το φέρετε -δεν κάνω υποδείξεις, αλλά σκέψεις μπορώ να διατυπώνω- στο κέντρο της πόλης, σε ένα διατηρητέο του κέντρου, θα είναι επισκέψιμο από τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ελλήνων και ξένων. Κάντε το και θα το συνδέσετε με το όνομά σας. Διότι αυτή η δουλειά -επειδή έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και επειδή είμαι μέσα σε αυτά- δεν ξαναγίνεται».

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ:
'Πολιτική προσωπικότητα με πνευματική διάσταση'
«Πολιτική προσωπικότητα με πνευματική διάσταση» χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο κ. Μπαμπινιώτης, τονίζοντας ότι «είμαι από τους πιο ένθερμους θαυμαστές του». «Η σύνδεσή του με τον Καζαντζάκη, η σύνδεσή του με τον Παλαμά, με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους είναι ένα παράδειγμα του πώς ο ηγέτης δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποχωρίζεται από το πνευματικό γίγνεσθαι. Δεν ξέρω καλύτερη μετάφραση -και το λέω στους φοιτητές μου- για τον Θουκυδίδη, γιατί ο Θουκυδίδης είναι πολιτικό κείμενο, από αυτήν του Ελευθερίου Βενιζέλου», σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».« επιστροφή

 

2009 - 2021 | | |  RSS |
 
Powered by Webiz