English - Under Construction
βιογραφικόδραστηριότηταετυμοπερίεργαγνωστά έργαεργογραφίαάρθρα/μελέτεςοπτικοακουστικό υλικό
επιφυλλίδαεπικαιρότηταλεξιλόγιοεπικοινωνία
| Share
  
  
 
 
 
 
 
 
 
  
 

ʼρθρο του Kαθηγητή κ. Γ. Mπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του, 2000 - 2006


     Με στενή καθημερινή συνεργασία και σύμπνοια τού γράφοντος ως Πρύτανη με τους Αντιπρυτάνεις Αντώνη Κουτσελίνη, Μιχάλη Δερμιτζάκη, Χρίστο Κίττα και Δημοσθένη Ασημακόπουλο από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Κοντό καθώς και με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ιδιαίτερα τους Γενικούς Διευθυντές Μάρθα Γαρουφαλή, Σπύρο Ζερβό και Παναγιώτη Φωτόπουλο, με τη Διευθύντρια τής Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης τής Περιουσίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτα Κάργα, με τον Νομικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Σακελλαρίου και βεβαίως με τα μέλη τής Συγκλήτου, τους Διευθυντές των Yπηρεσιών και τις Γραμματείς τής Συγκλήτου και τού Πρυτανικού Συμβουλίου κ. Πηνελόπη Ελευθερίου και Ευθαλία Χουλιάρα καθώς και τα μέλη τής Τεχνικής Υπηρεσίας, κυρίως τους κ. Γεράσιμο Αλεξάκη, Γιάννη Μπαρμπαρέσσο και Γεώργιο Παΐσιο, επιτύχαμε να πραγματοποιήσουμε ένα έργο κατά τα έτη 2000-2006 το οποίο, κατά γενική ομολογία, έφερε μπροστά το Πανεπιστήμιό μας σε υποδομές, λειτουργία, συνεργασίες, έρευνα και γενικότερη προβολή εντός και εκτός Ελλάδος.
     Το «Καποδιστριακό», η δεκαπενθήμερη ενημερωτική έκδοση τού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε και καθιερώθηκε ως το μέσο διάχυσης των πληροφοριών που αφορούν στο Πανεπιστήμιό μας και στην Παιδεία γενικότερα, και μαζί η δημόσια φωνή μας για τα καλά ή και τα άσχημα που συμβαίνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
     Ανακαινίστηκε το Kτήριο «Κωστής Παλαμάς» που με το δικό του «Καποδιστριακό» (εστιατόριο) και τις λοιπές υψηλής αισθητικής αίθουσές του όλο και περισσότερο στεγάζει τις εκδηλώσεις τού Πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών, εξελισσόμενο σε φιλόξενο πολιτισμικό, κοινωνικό και επιστημονικό «πανεπιστημιακό στέκι» των άστεγων (μέχρι την ίδρυσή του) μελών τής πανεπιστημιακής μας Κοινότητας (μελών Δ.Ε.Π. και διοικητικών).
     Ρυθμίστηκαν θέματα λειτουργίας και δραστηριοποιήθηκε έντονα η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης τής Περιουσίας τού Πανεπιστημίου. Προχώρησε και ολοκλήρωσε την αξιοποίηση των πιο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της σε ακίνητη περιουσία (διατηρητέα κτήρια και οικόπεδα προς αντιπαροχή) παράλληλα προς την αξιοποίηση κάθε άλλου ουσιώδους και εκμεταλλεύσιμου περιουσιακού στοιχείου (ενοικίαση διαμερισμάτων και άλλων χώρων) εις πείσμα μιας «ανάλγητης», ξεπερασμένης και γραφειοκρατικής νομοθεσίας για τα κληροδοτήματα που φαίνεται πως έχει επινοηθεί για να αποτελεί φραγμό μάλλον παρά να βοηθεί στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και τής όλης περιουσίας Ιδρυμάτων όπως το πανεπιστήμιο. (Ας σημειωθεί, επ’ ευκαιρία, ότι ο μύθος περί τής αμύθητης δήθεν περιουσίας τού Πανεπιστημίου καλά κρατεί… μέσα σ’ ένα κλίμα άγνοιας τής πραγματικότητας και απίστευτου γραφειοκρατικού παραλογισμού).
     Στο ίδιο κλίμα δημόσιου γραφειοκρατικού παραλογισμού και οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην ανακαίνιση τού Χημείου. Πέντε χρόνια προσπαθειών από τον πρώτο χρόνο τής πρώτης πρυτανείας μας(!) χρειάστηκε να περάσουν μέχρι να εγκατασταθεί εργολάβος στο υπό κατάρρευση Χημείο. Μελέτες, διαγωνισμοί, ενστάσεις, προσφυγές, νομοθετικές αλλαγές κ.λπ. κ.λπ. καθυστερούσαν την πραγματοποίηση αυτού τού σπουδαίου έργου, χαρακτηριστικού παραδείγματος γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Αφού δε με αγώνες τής Πρυτανείας μας εγκαταστάθηκε ο εργολάβος «δραστηριοποιήθηκαν» οι άφαντοι μέχρι τότε θεωρητικοί τής «μουσειολογίας» για να μας υποδείξουν ποιες χρήσεις πρέπει να έχουν οι ανακαινιζόμενοι χώροι αγνοώντας (;) ότι το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού.
     Μας αποζημίωσε –είναι αλήθεια– η Νομική. Αυτό το εξαιρετικό εκ βάθρων ανακαινισθέν και επεκταθέν κτήριο με τα 16 Αμφιθέατρα (μεγάλα και μικρά), τις 100 θέσεις σταθμεύσεως σε δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης και την υψηλή αισθητική του ως κτηρίου, που ήλθε να δημιουργήσει (με νέα είσοδο από τη Μασσαλίας και τη Σίνα) μια νέα κτηριακή αντίληψη. Ήδη επί τής Πρυτανείας μας είχαν δρομολογηθεί οι προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών στο υπόλοιπο κτήριο τής Νομικής.
     Είμαστε περήφανοι για την ολοκλήρωση τού έργου τής συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας για τις Σχολές τής Πανεπιστημιόπολης. Έργου πρωτοποριακού από οικονομικής, εκπαιδευτικής και οικολογικής απόψεως που λειτουργεί με φυσικό αέριο (καύσιμο φτηνότερο και απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον).
     Δύο μεγάλες Βιβλιοθήκες στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου προχωρούν στην ολοκλήρωσή τους με ταχείς ρυθμούς: η Βιβλιοθήκη τής Φιλοσοφικής και η Βιβλιοθήκη των Θετικών Επιστημών. Οι φοιτητές από το επόμενο έτος θα δουλεύουν στις βιβλιοθήκες αυτές υπό συνθήκες εφάμιλλες των μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
     Με πολλές αντιδράσεις εκ μέρους μερικών φοιτητών άλλων Εστιών (κυρίως τής Εστίας τού Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου), επιμένοντας στην αξιοποίηση για το Πανεπιστήμιό μας πόρων που διατέθηκαν για την Oλυμπιάδα, κατασκευάσαμε δύο νέες Φοιτητικές Εστίες και προχωρήσαμε στη ριζική ανακαίνιση τής Α̍ Φ.Ε.Π.Α. στην πανεπιστημιόπολη τού Ζωγράφου. Μια νέα αντίληψη, νέα κατάσταση, νέες συνθήκες, που σταδιακά θα αλλάξουν τη ζωή στις Εστίες, εξασφάλισαν στους φοιτητές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητα σπουδαστικής ζωής.
Περήφανοι είμαστε για το γεγονός ότι οι 1.600 ξένοι φοιτητές που μαθαίνουν Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο, θα μπορούν να διδάσκονται δημιουργικά και αποτελεσματικά την Ελληνική με σύγχρονα μέσα σ’ έναν ιδεώδη χώρο που είναι το κτήριο τού Διδασκαλείου τής Ελληνικής Γλώσσας στην Πανεπιστημιόπολη, το οποίο ξεκίνησε επί Πρυτανείας μας και ολοκληρώνεται το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008.
     Αλλά και τα «άστεγα» Τμήματα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα βρουν τη μόνιμη αξιοπρεπή στέγη τους, το ένα στο κτήριο που ολοκληρώνεται σε οικόπεδο τού Πανεπιστημίου στη συμβολή Γαμβέτα και Θεμιστοκλέους, το δε άλλο στο ιδιόκτητο πανεπιστημιακό κτήριο στη συμβολή των οδών Αριστείδου και Σοφοκλέους (Γρυπάρειο) προχωρεί ήδη η προγραμματισμένη ριζική ανακαίνιση, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και άλλους «αστέγους». Έτσι, στα αμέσως επόμενα έτη, τα Τμήματα αυτά θα λειτουργούν αξιοπρεπώς σε δικά τους πανεπιστημιακά κτήρια.
     Γενικότερα, το ιστορικό κέντρο τείνει να αποκτήσει, όπως συμβαίνει σε όλες τις πρωτεύουσες που φιλοξενούν πανεπιστήμια, τη δική του πανεπιστημιακή παρουσία. Έτσι, κοντά στο μνημειακό κόσμημα τού κεντρικού κτηρίου τού Πανεπιστημίου, που έχει συντηρηθεί και αναδειχθεί με σειρά ανακαινίσεων και αποκαταστάσεων (και που έχουν αρχίσει οι εργασίες για να εμπλουτισθεί μ’ ένα ακόμη Αμφιθέατρο, εφάμιλλο και ομόλογο τού Αμφιθεάτρου Δρακόπουλου, όπως ήταν παλιά), θα υπάρχει η νέα Νομική Σχολή, το κτήριο τής Ακαδημίας 45 και το νεοκλασικό τής Ακαδημίας 47 που επίσης ανήκουν στη Νομική, το Χημείο (όταν τελειώσει) και το νεοκλασικό κτήριο τής Πανεπιστημιακής Λέσχης. Το τελευταίο θα ανακαινισθεί (με χρήματα τής Περιφέρειας) ώστε να είναι ένας καθημερινής χρήσεως χώρος αποκλειστικά για τους φοιτητές (αναγνωστήρια, αίθουσες πολυμέσων, κυλικείο, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων). Το όλο κτήριο θα συμπληρωθεί με την ανακαίνιση τής Ίριδας, τού φοιτητικού κινηματογράφου.
     Κι επειδή οι χώροι των Επιστημών Υγείας έχουν τις δικές τους ανάγκες, προχώρησαν οι προετοιμασίες για τη συμπληρωματική κτηριακή υποδομή τού Αττικού Νοσοκομείου καθώς και ο σχεδιασμός ανάπτυξης και επέκτασης τού Λαϊκού Νοσοκομείου και αρχίζουν οι εργασίες τής ανακατασκευής τού Αμφιθεάτρου Φυσιολογίας στο Γουδή. Επίσης, έχουν γίνει οι μελέτες και το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τις επεκτάσεις τής Oδοντιατρικής και τής Νοσηλευτικής.
     Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση τού Πειραματικού στην Πανεπιστημιόπολη. Η μετακίνηση τού Πειραματικού στην Πανεπιστημιόπολη και για το σχολείο θα εξασφαλίσει μια σύγχρονη σχολική εγκατάσταση και, το κυριότερο, με κατάλληλη θεσμική ρύθμιση που έχει ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πραγματικό πειραματικό σχολείο, άμεσα συνδεδεμένο με τα αντίστοιχα Τμήματα τού Πανεπιστημίου (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Εκπαίδευσης και Aγωγής στην Προσχολική Hλικία). Τέλος, η μετακίνηση θα οδηγήσει σε απελευθέρωση τού ιστορικού κτηρίου τής οδού Σκουφά, όπου θα μπορούσε να στεγασθεί το Τμήμα Εκπαίδευσης και Aγωγής στην Προσχολική Hλικία και άλλα.
     Το Αμφιθέατρο τής Πληροφορικής στην Πανεπιστημιόπολη ολοκληρώθηκε, ενώ προχωρεί και το πρόσκτισμα τού κεντρικού κτηρίου τής Πληροφορικής.
     Προσπάθεια καταβλήθηκε και για την «τελική λύση» τού κτηριακού συγκροτήματος τού Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην Πανεπιστημιόπολη. Επειδή το κόστος ενός τέτοιου συγκροτήματος υπερκαλύπτει από πλευράς πόρων όλη την άλλη υποδομή τού Πανεπιστημίου, ζητήθηκε η σταδιακή ανέγερση τού συγκροτήματος, ενώ ολοκληρώθηκαν πολλές επί μέρους κτηριακές βελτιώσεις και συμπληρώσεις τού κτηρίου τού Τ.Ε.Φ.Α.Α. στον Νέο Κόσμο.
     Συμπληρωματικά μικρότερα έργα έγιναν και στους 8ο και 9ο ορόφους τής Φιλοσοφικής Σχολής και στην Ιατρική και Νομική για να λυθούν χρόνιες πιεστικές ανάγκες.
     Έντονη ωστόσο και διαρκής υπήρξε η προσπάθεια και τα διαβήματα για θεσμικές ρυθμίσεις και για γενικότερα ζητήματα λειτουργίας τού Πανεπιστημίου. Διαμαρτυρηθήκαμε για ρυθμίσεις που άμεσα ή έμμεσα θέτουν σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα τού Πανεπιστημίου, γιατί δεν πιστεύαμε λ.χ. ούτε πιστεύουμε και σήμερα ότι η αξιολόγηση (που δεν την φοβόμαστε ως Πανεπιστήμιο) μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα τής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κυρίως διαμαρτυρηθήκαμε και διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. και για παρεμβάσεις σε ακαδημαϊκά ζητήματα (περιεχόμενο προκηρυσσομένων θέσεων, σύνθεση εισηγητικών επιτροπών κ.ά.) που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη περιορισμένο χαρακτήρα τής ακαδημαϊκής αυτοδιοίκησης.
     Διαμαρτυρηθήκαμε για την αναγνώριση των πτυχίων δικαιόχρησης και με συνεχείς παρεμβάσεις καταστήσαμε ευρύτερα σαφές ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων –και αν ακόμη επιτρεπόταν από το Σύνταγμα– δεν θα έλυνε τα καίρια και χρόνια προβλήματα τής Ανώτατης Παιδείας μας ούτε θα αποτελούσε στοιχείο σοβαρής άμιλλας, αφού ένα άξιο λόγου πανεπιστήμιο δεν στήνεται από τη μια μέρα στην άλλη και θα χρειαστεί να περάσουν δεκάδες ετών και ιδανικές συνθήκες για να φθάσει να λειτουργεί ανταγωνιστικά.
     Το αίτημα που προβάλαμε και ως Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την επιμονή τού Πανεπιστημίου μας στις Συνόδους των Πρυτάνεων είναι η νομοθετική κατοχύρωση μιας πραγματικής αυτοτέλειας για τα Α.Ε.Ι., θεσμικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής, που με τη συνεχή και συνεπή ανάδειξη τού θέματος από τον γράφοντα με όλους τους τρόπους (ομιλίες σε τηλεόραση, ραδιόφωνα, συνεχή αρθρογραφία στον Τύπο κ.λπ.) και με τις κινητοποιήσεις τής Πανεπιστημιακής Κοινότητας που ακολούθησαν τη συζήτηση για το άρθρο 16 τού Συντάγματος και τις ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έφθασε να συμπεριληφθεί ως κύριο θέμα στις νέες ρυθμίσεις, έστω και άτολμα και ανεπεξέργαστα ακόμη.
     Τέλος, δημόσια απαιτήσαμε έναν μεγαλύτερο σεβασμό στη δουλειά που γίνεται στα Πανεπιστήμια από υπεύθυνους –στην πλειονότητά τους– πανεπιστημιακούς, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι η απαξίωση των Πανεπιστημίων υπονομεύει την Ανώτατη Παιδεία μας, τη μόνη που εμπιστεύονται οι πολίτες αυτής τής χώρας.
     Επιδιώχθηκε συστηματικά η προβολή τού Πανεπιστημίου μας με πλήθος παιδευτικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων παράλληλα προς τις επιστημονικές. Έτσι το Πανεπιστήμιο βρέθηκε συχνά με πρωτοβουλίες του να θίγει πνευματικά και πολιτιστικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
     Έμφαση δόθηκε στη σύνδεση και συνεργασία τού Πανεπιστημίου μας με μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια, ιδίως τού αναδυόμενου στην εποχή μας χώρου (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα). Υπογράφηκαν και άρχισαν να ενεργοποιούνται συμφωνίες συνεργασίας με πολλά από αυτά τα Πανεπιστήμια.
Καθοριστικός –«ηγετικός», θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί– υπήρξε ο ρόλος τού Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα τής Ανώτατης Παιδείας. Συνεχής, μαχητική αρθρογραφία από τις στήλες τού «Καποδιστριακού», αρθρογραφία σε όλο τον Τύπο, παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο) έδωσαν στις θέσεις τής Πρυτανείας τού Πανεπιστημίου μας τη θέση που αρμόζει στο αρχαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο τής χώρας.
     Καλύφθηκε με άμεσο τρόπο η ανάγκη ύπαρξης και κυκλοφορίας εντύπων υψηλού επιπέδου που θα παρουσιάζουν το Πανεπιστήμιο (ιστορία, δομή, λειτουργία). Έτσι εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά έργα προσεκτικά γραμμένα με τα οποία γίνεται γνωστή η φυσιογνωμία τού Πανεπιστημίου μας. Ιδίως η Αγγλική έκδοση αποτελεί έντυπο που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από τους Πανεπιστημιακούς για ενημέρωση των ξένων σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ίδιο χρήσιμος υπήρξε και ο ενημερωμένος και αναδιοργανωμένος τηλεφωνικός κατάλογος για την επικοινωνία με το πολυπληθές σώμα και τις υπηρεσίες τού Πανεπιστημίου.
     Με δραστικές ενέργειες τής Πρυτανείας και κινητοποιήσεις ποικίλης μορφής επιτεύχθηκε η βελτίωση των αποδοχών των μελών τού διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, των εν ενεργεία και των συνταξιούχων.
     Καθιερώθηκε η τήβεννος στις ορκωμοσίες των πτυχιούχων και μεταπτυχιακών φοιτητών και αναδιοργανώθηκε το όλο σύστημα τής τελετής αποφοίτησης. 
     Ομοίως καταβλήθηκε προσπάθεια για μεγαλύτερη προσέλευση στις παντοειδείς διοργανώσεις τού Πανεπιστημίου, ιδίως των επισήμων εορτών και των ιδιαίτερης σημασίας εκδηλώσεων τού Πανεπιστημίου.
     Με δύο λόγια, για λόγους που είχαν σχέση με τη δραστηριότητα των δύο πρυτανικών ομάδων (2000-2003 και 2003-2006) και τις συσσωρευμένες πιεστικές ανάγκες τού Πανεπιστημίου μας, με τις μαχητικές διεκδικήσεις μας και με μια γενικότερη ίσως συγκυρία αλλά και με μια στενότερη συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες τού Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2006 πραγματοποιήθηκαν, ολοκληρώθηκαν και ξεκίνησαν πρωτοφανούς εκτάσεως και ποικιλίας έργα τού Πανεπιστημίου μας.

 

 

 

2009 - 2021 | | |  RSS |
 
Powered by Webiz