English - Under Construction
βιογραφικόδραστηριότηταετυμοπερίεργαγνωστά έργαεργογραφίαάρθρα/μελέτεςοπτικοακουστικό υλικό
επιφυλλίδαεπικαιρότηταλεξιλόγιοεπικοινωνία
| Share
  
  
 
 
 
 
 
 
 
  
 


Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Την άνοιξη του 2006 ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού- επίσημου μορφωτικού φορέα της Ελλάδος για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό. Η θητεία του στην επιτυχημένη-όπως κατά γενικό ομολογία χαρακτηρίζεται- θέση του προέδρου του ΔΣ ανανεώθηκε το 2009 για τέσσερα χρόνια.

Βασικό στοιχείο της πολιτιστικής πολιτικής του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη υπήρξε η επέκταση των δραστηριοτήτων του ελληνικού πολιτισμού σε περιοχές με παράδοση στην ελληνική παρουσία. Στα πρώτα χρόνια η πολιτική αυτή εκφράστηκε με την επέκταση σε χώρες των Βαλκανίων όπου άνοιξαν και από το 2008 είναι σε πλήρη λειτουργία Εστίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Στο Βουκουρέστι, τη Σόφια, τα Τίρανα και το Βελιγράδι, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και οργανώνονται εκδηλώσεις –εκθέσεις, μουσικές συναντήσεις, διαλέξεις κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια. Οι Εστίες αποτελούν κέντρα διμερούς συνεργασίας αλλά και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Οι δραστηριότητες του ΕΙΠ επεκτάθηκαν στην Τεργέστη και στη Μελβούρνη. Και στις δύο αυτές πόλεις καθοριστική για την παρουσία του ΕΙΠ υπήρξε η συμβολή των ελληνικών κοινοτήτων οι οποίες παραχώρησαν χώρους για να στεγαστούν οι Εστίες.

Ένα επίσης σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει από το 2006 ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης είναι η οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης Ελληνικού Πολιτισμού στο κτίριο που σχεδιάστηκε στο χώρο του ΕΙΠ στο Ψυχικό, ειδικά για το σκοπό αυτό. Στο υπό διαμόρφωση κτιρίο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας επιστημόνων, μελετητών και επίτιμων προσκεκλημένων του ΕΙΠ.

Ως προς την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, με εκδηλώσεις και προγράμματα, οι επιλογές στράφηκαν στην ανάδειξη σημείων της πολιτιστικής ιστορίας της χώρας που αναδεικνύουν θέματα, θέτουν ερωτήματα, προτείνουν διάλογο και καθιστούν το κοινό κοινωνό της ελληνικής σκέψης και τέχνης στη διαχρονική τους πορεία.

Το αρχαιολογικό πρόγραμμα του ΕΙΠ παρουσίασε δύο μεγάλα θέματα: την αρχαιοκαπηλία και την αθηναϊκή δημοκρατία.

Η έκθεση πολυμέσων «Η κλοπή της Ιστορίας» για τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας και η έκθεση «Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλά με τις επιγραφές της» ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΕΙΠ διεθνή περιοδεία. Παράλληλα, το ΕΙΠ υποστήριξε την προβολή στο εξωτερικό του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και παρουσίασε τις εκθέσεις «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη» με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη και «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» στο Βερολίνο (Μουσείο Περγάμου, Μάρτιος 2008), Χαϊδελβέργη (Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας, Οκτώβριος 2008), Φράϊμπουργκ (Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Φράϊμπουργκ, Απρίλιος 2009), Βασιλεία (Γλυπτοθήκη της Βασιλείας, Μάιος 2009).

Η «Κλοπή της Ιστορίας» παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της Εστίας του ΕΙΠ στην Τεργέστη τον Οκτώβριο του 2007 και στη συνέχεια στις πόλεις: Λισαβώνα (Αρχαιολογικό Μουσείο), Δουβλίνο (Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο), Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Βελιγράδι (Εστία ΕΙΠ).
«Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλά με τις επιγραφές της» ταξίδευσε στη Μελβούρνη για τα εγκαίνια της Εστίας του ΕΙΠ στη μακρινή ήπειρο.( Μάρτιος 2009).

Η βυζαντινή παράδοση αναδείχτηκε με τη μεγάλη έκθεση «Από τη σάρκωση του λόγου στη θέωση του ανθρώπου- Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από την Ελλάδα». Παρουσιάστηκε στο Βουκουρέστι στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών, και εγκαινίασε την Εστία του ΕΙΠ στη ρουμανική πρωτεύουσα (Οκτώβριος 2008- Ιανουάριος 2009) Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκε το βυζαντινό δρώμενο «Μνήμες Θεοτόκου», για ηθοποιό, χοράρχη και βυζαντινή χορωδία. Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας. (10 και 11 Νοεμβρίου, Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας). (περισσότερα)

Πρωτοβουλίες τρίτων υποστηρίχθηκαν και παρουσιάστηκαν: η παρουσίαση της έκθεσης της Συλλογής Βελιμέζη στο Λονδίνο (Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, Αύγουστος 2006), στη Βιέννη (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Δεκέμβριος 2006- Φεβρουάριος 2007), και στο Βερολίνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γερμανική προεδρία της ΕΕ στο α΄εξάμηνο του 2008( Μουσείο Περγάμου, Μάρτιος 2008). Η βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου πραγματοποίησε εμφανίσεις ως παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης στο Βερολίνο.

ʼλλες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο διάστημα 2006- 2009 (α΄εξάμηνο)

-Έκθεση με αρχειακά τεκμήρια αφιερωμένα στη ζωή και στο έργο του Γρηγορίου Μαρασλή με αφορμή τον εορτασμό των 175 χρόνων από τη γέννησή του. Οδησσός. Σεπτέμβριος -Νοέμβριος 2006.

-Έκθεση ζωγραφικής με έργα της Έφης Μιχελή στο Βερολίνο (ΕΙΠ, Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2006).

- Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας : «Πέρα από την όραση» Έκθεση ζωγραφικής. (Βερολίνο, ΕΙΠ 28 Φεβρουαρίου - 20 Μαΐου 2007).

- Γιατί να διαβάζουμε Καζαντζάκη τον 21ο αιώνα»Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη. Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών «Α.Σ.Ωνάσης») . Πανεπιστήμο Νέας Υόρκης (3 Μαρτίου 2007).

- Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΙΠ Οδησσού για την 25η Μαρτίου (Μάρτιος 2007).

- Διαλέξεις του καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη για την Ελληνική γλώσσα ως στοιχείο εθνικής ταυτότητας και στοιχείο καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.( Ουάσινγκτον, Μάρτιος 2007).

- Η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη. Προτάσεις του προέδρου του ΕΙΠ κ. Γ.Μπαμπινιώτη προς τον επίτροπο κ. Λ. Όρμπαν.

- Έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: Μια Οδύσσεια» (Βερολίνο, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, 23/5 - 29/6/07).

- «Οι Έλληνες λόγιοι και διδάσκαλοι αδελφοί Λειχούδη και ο ρωσικός πολιτισμός (τέλη 17ου - αρχές 18ου αι.)» Ελληνορωσική επιστημονική ημερίδα. Μόσχα, (Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, στην Κόκκινη Πλατεία, 1η Ιουνίου 2007).
- Έκθεση βιβλίων για το Αγιον Όρος. Διεθνής Έκθεση Τιφλίδας (14-17 Ιουνίου).

- «Ο Πολιτισμός στα Βαλκάνια: Παρελθόν και Παρόν». Τριήμερο αφιέρωμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Υπο την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.(Αθήνα, 17,18 και 19 Οκτωβρίου 2007).
- Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. (Ουάσιγκτον, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, 1η Νοεμβρίου 2007).

-Γιάννης Κουνέλλης «Λαβύρινθος» Έκθεση έργων. (Βερολίνο, Νέα Εθνική Πινακοθήκη, 8 Νοεμβρίου 2007 - 24 )
-Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο στη Ουάσιγκτον (Ουάσιγκτον, 11-26 Φεβρουαρίου 2008).
- Έκθεση αγιογραφίας με σύγχρονα έργα εικονογράφων και ζωγράφων από την Ελλάδα. Αίθουσα τέχνης gordon gallery, στην πόλη Derry της Β. Ιρλανδίας.(Τεργέστη, 12 Μαρτίου -12 Απριλίου 2008)

-«Μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου». Συναυλία του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς (Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής Οδησσού, 23/3/08).
-Fred Boissonnas «Οδοιπορικό στον 'Aθω 1928-1930» (Βερολίνο, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού,17 Ιανουαρίου-28 Μαρτίου 2008).
-«Το Παραμύθι της Μουσικής» από το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς».Μουσική παράσταση που πλαισίωσε τη «Νύχτα Διαλόγου». Οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ίδρυμα Anna Lindh στο πλαίσιο της εκστρατείας «1001 Δράσεις για τον Διάλογο» που προωθεί το Ίδρυμα Anna Lindh για το 2008-Ευρωπαϊκό και Ευρωμεσογειακό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 22 Μαΐου 2008).

- «Διάλογος και Δράση: Κοινωνία των Πολιτών και Διαπολιτισμικός Διάλογος». Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας, στο Καστρί (28-30 Μαΐου 2008). Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh, στο πλαίσιο της εκστρατείας «1001 Δράσεις για το Διάλογο».
- Έκθεση «Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια απουσίας» στο Palazzo Gopchevich της Τεργέστης σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Δήμο Τεργέστης.(Ιούλιος- Αύγουστος 2008)

- «Νύχτες Μουσείων» στην Τεργέστη με ελληνική μουσική. Αφιέρωμα στη Ελλάδα.(Tεργέστη, Vila Santorio, 5-27 Αυγούστου 2008).
- «Απουσίες και παρουσίες»: Έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Ανδριώτη σε πόλεις της Ουκρανίας.(Οδησσός, Χάρκοβο, Λβιβ, ….2008)
- Με θέμα «Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας σε βασικές έννοιες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» μίλησε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», «οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας» και ο «Σύλλογος Φίλων Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.( τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008).
-Έκθεση “Αφιέρωμα στην Ελλάδα της αντίστασης, 1940-1944” στο Mémorial Leclerc - Musée Jean Moulin στο Παρίσι (1 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2008). Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Εγκαίνια της Εστίας του ΕΙΠ στη Σόφια: Συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, έκθεση Βιβλίου «Γέφυρες», βραδιά Ποίησης και Μουσικής με τον Τίτο Πατρίκιο και το Νάσο Βαγενά και συναυλία με την Ελένη και Σουζάννα Βουγιουκλή. (17 και 18 Νοεμβρίου 2008).
- ΦΩΣ & ΣΚΙΕΣ στα ΒAΛΚΑΝΙΑ. Έκθεση φωτογραφίας. (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Βελιγράδι, 9 Απριλίου - 24 Μαΐου 2009)
- Εγκαίνια Εστίας Τιράνων: «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη». Έκθεση και συναυλία με το μουσικό σχήμα «Αργώ» σε παραδοσιακά τραγούδια των δύο χωρών.(6 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2009).
- Συνεργασία με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Maremetraggio της Τεργέστης. Διακρίσεις ελληνικών Λυκείων που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα. Αφιέρωμα στην Ελλάδα με προβολή της ταινίας Ελ Γκρέκο και έκθεση κινηματογραφικής αφίσας.( 26 Ιουνίου-4 Ιουλίου)
- Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών- Έκθεση έργων διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής στην Οδησσό και τη Σόφια (Μάρτιος/ Ιούνιος 2009-Οδησσός, Σόφια).
 

 

2009 - 2021 | | |  RSS |
 
Powered by Webiz